Devine din ce în ce mai evident că nu există nici un secret când vine vorba despre cei mai bogați oameni din lume, ci doar o serie de obiceiuri sănătoase. Bineînțeles că IQ-ul, educația și alte variabile au importanță, însă la finalul zilei tot obiceiurile sunt mai importante. Tocmai de aceea, chiar și cei care nu se nasc bogați pot face anumite schimbări care să le aducă succesul financiar dorit.
Conform finance.yahoo.com, autorul Thomas Corley a realizat un studiu în cadrul căruia a documentat viața a 233 de oameni bogați și a 128 de oameni săraci. Concluzia lui a fost următoarea:
”Mi-am dat seama că nu ceea ce se întâmplă în afaceri contează, ci obiceiurile zilnice, stilul de viață. Acestea sunt cauzele bogăției sau sărăciei tale.”
1. Mâncarea de proastă calitate
În timp ce 70% dintre bogați consumă mai puțin 300 de calorii de junk-food pe zi, majoritatea celor săraci au o alimentație preponderent de proastă calitate. Bogații, însă, nu mănâncă sănătos pentru că își permit, ci mâncau sănătos dinainte de a se îmbogăți. Este vorba despre un mod de a gândi și de a se îngriji diferit.
2. Trezitul de dimineață
44% dintre bogați se trezesc cu trei ore înainte de a începe munca, spre deosebire de 3% dintre săraci. Nu degeaba se spune că cine se trezește de dimineață, departe ajunge.
3. Sinceritatea
În timp ce doar 6% dintre bogați spun ceea ce gândescu cu adevărat, 69% dintre săraci spun ce le trece prin minte. Această statistică este strâns legată de faptul că bogații au talentul de a menține relațiile cu persoanele de care au nevoie. Este vorba, așadar, mai degrabă de diplomație, și nu de lipsă de sinceritate.
4. Atingerea obiectivelor
Orice carte sau blog de dezvoltare personală îți va spune că, pentru a-ți atinge obiectivele, trebuie mai întâi să știi care sunt acestea și să le așterni pe hârtie. Se pare că aproape 70% dintre bogați ascultă acest sfat, în comparație cu doar 17% dintre săraci.
5. Sportul
Majoritatea bogaților practică un sport în medie de 4 ori pe săptămână, în timp ce doar 23% dintre săraci au grijă de sănătatea lor investind în sport.
6. Voluntariatul
Același studiu arată că 70% dintre părinții bogați îi determină pe copiii lor să fie voluntari cel puțin 10 ore pe lună, spre deosebire de 3% dintre săraci. Mentalitatea de om bogat vede voluntariatul ca pe o experiență de învățare și dezvoltare.
7. Bârfa
Se spune că ”mințile luminate discută idei, mințile mediocre discută evenimente, iar mințile mici discută despre alții”. Tocmai de aceea, doar 6% dintre bogați obișnuiesc să bârfească, în comparație cu 79% dintre săraci.
8. Uitatul la TV
Studiul realizat de Thomas Corley a arătat că majoritatea celor bogați petrec cel mult o oră în fața televizorului. Contrariul este adevărat despre cei săraci, care își petrec timpul liber majoritar cu telecomanda în mână.
9. Organizarea
Așa cum era de așteptat, cei bogați sunt mult mai organizați. Dintre aceștia, 81% respectă întotdeauna lista cu lucruri de făcut zilnic, în timp ce doar 19% dintre săraci își îndeplinesc la timp sarcinile de zi cu zi.
10. Învățarea continuă
O altă diferență uriașă între cei bogați și cei săraci este pespectivă asupra învățării. În timp ce 86% dintre oamenii cu bani cred că vor avea de învățat toată viața, majoritatea celor săraci cred că educația formală este suficientă.