Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când dormim? Cum poți avea un somn mai odihnitor? Dar insectele dorm? Astronauții cum reușesc să se odinească?
1. Recordul pentru ceea mai lungă perioadă fără somn este de 264 de ore. Randy Gardner a stat treaz timp de 11 zile și 24 de minute în anul 1964. Avea doar 17 ani la momentul respectiv. Imediat după doborârea recordului el a dormit 15 ore.
2. Preferința pentru a dormi noaptea vine încă de la Homo Sapiens. Aceștia erau activi în timpul zilei deoarece doar la lumina soarelui puteau să vadă suficient de bine încât să vâneze. Tocmai de aceea este contraindicat să porți ochelari de soare dacă ai probleme cu somnul.
3. Insomniile pot fi cauzate de mâncare, medicamente, stres, sau anumite boli. Aproximativ 10% din populația adultă suferă de insomnie.
4. Te tot întorci când pe o parte, când pe alta atunci când vrei să dormi? Acest lucru se întâmplă cel mai probabil din cauza patului. Ar fi bine să schimbi salteaua. Stresul și îngrijorările pot cauza de asemenea greutăți în a adormi.
5. Există o boală care se numește Boala Somnului. Este o maladie africană cauzată de virusul Trypanosome brucei. Parazitul intră în sistemul limfatic si trece in fluxul sanguin.
6. Dacă vrei să calculezi exact ora la care ar trebui să te culci, poți folosi acest ceas. Introduci ora la care trebuie sau vrei să te trezești, iar el îți va spune când ar trebui să te duci la culcare, luând în calcul și 14 minute ca timpul de care ai avea nevoie pentru a adormi.
7. Narcolepsia este o funcționare defectuoasă a zonelor cerebrale care încurcă ciclul stării de somn cu cea de veghe. Cei care suferă de narcolepsie au atacuri bruște de somn care pot dura între câteva secunde și câteva minute.
8. Majoritatea oamenilor cred că pot recupera orele de somn pierdute dormind mai mult în următoarea zi. Însă experții spun că organismul nostru nu funcționează așa și că nu îl ajutăm cu nimic dormind mai mult decât este nevoie. Cel mai important este echilibrul.
9. Toți adulții au nevoie de 7 – 9 ore de somn pe noapte.
10. Există și insecte care dorm. Una dintre acestea este Drosophila melanogaster sau Musculița de oțet.
11. Animalele au nevoie diferite în ceea ce privește somnul. De exemplu, leii dorm 13 ore pe zi, în timp ce girafele dorm doar 2 ore. Animalele chiar și visează, iar atunci când visele lor sunt tulburi, acestea urlă și se agită, mai ales în cazul elefanților. În schimb, atunci când un elefant visează frumos, el sforăie extraordinar de zgomotos.
12. Astronauții plecați în misiune dorm în saci de dormiți legați de perete. Uneori ei mai folosesc și perne, deși în spațiu nu ai nevoie de așa ceva.