10 mituri despre mâncare care nu sunt adevărate

  ioana
  17/02/2016
  Comentariile sunt închise pentru 10 mituri despre mâncare care nu sunt adevărate

De-a lungul timpului am tot aflat o mulțime de mituri despre mâncare. Dar câte dintre acestea sunt adevărate și câte au fost desființate de oamenii de știință? 

1. Ciocolata are efect afrodisiac 

mâncare

La mijlocul secolului XIX, înainte de a se descoperi că zahărul poate provoca diabet, se credea că el poate trezi dorințe sexuale în cazul femeilor și copiilor. De aici a pornit ideea că și ciocolata are un puternic efect afrodisiac, însă acest lucru nu a fost niciodată demonstrat de știință.

2. Un măr pe zi ține doctorul departe de casă 

mituri despre mâncare

Merele conțin, ce-i drept, foarte multe fibre și vitamina C, astfel că ele sunt benefice pe termen lung, însă pe cont propriu merele nu sunt suficiente pentru a întreține un sistem imunitar puternic. Dacă un anumit virus ori bacterie a intrat în organismul tău, merele nu vor face mare lucru, din păcate.

3. Regula de 3 secunde 

mituri despre mâncare 2

Există o regulă foarte cunoscută, și anume cea care îți dă voie să mănânci ceva ce ai scăpat pe jos, cu condiția de a ridica alimentul respectiv în cel mult 3 secunde. Bacteriile, însă, pot contamina mâncarea în doar câteva milisecunde.

Așadar nu ești în siguranță chiar dacă respecția regula celor 3 secunde, mai ales dacă podeaua în cauză nu este proaspăt curățată.

4. Dietele de detoxifiere cu lichide sunt mai eficiente 

mituri despre mâncare 4

Din păcate nici acest mit nu este adevărat, ci mai degrabă reprezintă o soluție de marketing. Corpul elimină în mod natural toxinele prin intermediul ficatului, rinichilor și a tractului gastrointestinal, iar lichidele nu grăbesc cu nimic acest proces.

În plus, doar pentru că legumele și fructele respective sunt servite sub formă de lichid nu înseamnă că au mai multe proprietăți benefice decât dacă ar fi fost servite în starea lor naturală.

5. Zahărul poate provoca ADHD în cazul copiilor 

5

Este arhicunoscut faptul că zahărul mărește hiperactivitatea în cazul copiilor și provoacă în multe cazuri apariția tulburării hiperchinetice cu deficit de atenție. Acesta este încă unul dintre acele mituri despre mâncare neadevărate întrucât există mai multe studii științifice care atestă exact contrariul acestei ipoteze decât cele care o confirmă.

6. Ciocolata provoacă acnee

6

Timp de o lună de zile cercetătorii au realizat un studiu asupra două grupuri de oameni. Primul grup a primit batoane care conțineau de 10 ori mai multă ciocolată decât în mod normal, în timp ce al doilea grup a primit batoane fără ciocolată. La final s-a făcut o comparație și nu s-a observat nici o diferență în privința acneei.

7. Apa plată este mai bună decât apa minerală 

7

Doar pentru că e carbogazoasă și răcoritoare nu înseamnă că nu este indicată. Toate studiile realizate în această privință au concluzionat că nu există nici o diferență între puterea de hidratare a apei minerale față de cea plată.

8. Nu este bine să mănânci înghețată când ești răcit 

8

Un alt mit fals. Se pare că de fapt lactatele nu favorizează acumularea de mucus, astfel că poți mânca înghețată când ești răcit. Ba, mai mult decât atât, un doctorul din cadrul Clinicii Mayo spune că produsele înghețate pe bază de lapte pot ajuta la ameliorarea durerilor în gât.

9. Zahărul brun este mai bun decât zahărul alb 

9

Doar pentru că are altă culoare nu înseamnă că este mai sănătos. Culoarea maronie a zahărului brun se datorează faptului că acesta conține cantități mai mari de melasă, un sirop lipicios rezidual. Diferența dintre cele două tipuri de zahăr este că cel brun reține o cantitate mai mare de melasă, iar dacă ar fi mai rafinat s-ar transforma în zahăr alb.

Deși melasa conține, ce-i drept, vitamine și minerale precum potasiu și magneziu, cantitățile sunt prea mici pentru a transforma zahărul brun într-un aliment sănătos. Așadar, pentru corpul tău este totuna dacă mănânci zahăr alb sau brun.

10. Consumul de morcovi îmbunătățește vederea pe timp de noapte 

10

Morcovii conțin într-adevăr vitamina A, care este benefică pentru sănătatea ochilor, însă nu o să câștigi superputeri dacă mănânci o cantitate mărită. Se pare că mitul s-a născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când britanicii au încercat să ascundă că dețin tehnologii radar care funcționează și pe timp de noapte.

 

 

 

 


About