Se deschide primul muzeu viu din România

  ioana
  28/01/2016
  Comentariile sunt închise pentru Se deschide primul muzeu viu din România

În premieră, în România, se va deschide un muzeu viu într-un sat cu doar 14 locuitori din Munții Apuseni.

muzeu viu

Conform publicației WallStreet.ro, ne vom putea bucura începând cu vara acestui an de o călătorie la origini. Muzeul viu se va deschide la Tecșești, un sat din județul Alba, care are doar 14 locuitori. Proiectul este unul independent, de antreprenoriat social și aparține Asociației Groove ON.

Muzeul Viu este unic deoarece el va oferi vizitatorilor posibilitatea de a vedea istoria ”pe viu”. Locuitorii muzeului vor fi oameni pasionați de istoria meleagurilor și a originilor poporului român. Astfel, ei vor reconstitui istoria de la orgini până în prezent, prezentând elemente de etnografie, antropologie si folclor reprezentative pentru daci și români.

În momentul de față, muzeul este funcțional în proporție de 30%, iar pentru a fi dus la bun sfârșit a fost lansată o campanie de strângere de fonduri prin intermediul platformei IndieGoGo. Asociația Groove ON trebuie să mai strângă 6000 de euro pentru a finaliza construcția muzeului. Fondatorii estimează că vor strânge acești bani până la finalul lunii ianuarie 2016.  Din cei 6000 de euro s-au strâns deocamdată doar 685 euro.

În schimbul contribuțiilor, care încep de la 15 euro, puteți primi acces la diverse evenimente, festivaluri de muzică și ateliere desfășurate la Tecșești și chiar și posibilitatea de a locui o perioadă în Muzeul Viu. Cei care contribuie la finalizarea acestui proiect vor fi, așadar, printre primii care se vor și bucura de rezultat.

Ionuț Onea, Președintele Asociației Groove ON, a declarat: 

Este ca un tunel al timpului, prin care poți călători dacă ești pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei și vârcolaci. Este complex pentru că este și o formă de antreprenoriat social, în sensul în care ajută ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai trăiesc doar 14 bătrâni în prezent, să rămână viu, să pună în valoare resursele naturale ale zonei, să perpetueze cultura locului și să producă un impact economic, cultural și social durabil. 

Muzeul Viu va fi împărțit în mai multe sectoare, fiecare reproducând o anumită perioadă istorică. În cadrul muzeului vor exista și un atelier de lucru în ceramică și o grădină ecologică care va deveni sursa de hrană a locuitorilor din muzeu.

 


About