Ce spun unghiile tale despre sănătatea ta

  ioana
  20/01/2016
  Comentariile sunt închise pentru Ce spun unghiile tale despre sănătatea ta

Atunci când ne uităm la mâinile unei persoane cel mai probabil vom observa dacă are unghiile făcute sau nu, dacă sunt curate sau îngrijite sau prea lungi. Însă atunci când un dermatolog este cel care se uită la unghiile tale, poate observa mult mai multe detalii, de la o alimentație nepotrivită la probleme serioase cu rinichii. 

unghiile

Există aproximativ 30 de semne diferite care pot să apară pe unghii și care pot fi asociate în mod direct cu diferite afecțiuni medicale, conform Dr. Amy Derick, instructor clinic în cadrul Universității Northwestern. Iată 10 dintre acestea: 

1. Unghiile roase 

dermnet_photo_of_bitten_nails

În cazul în care îți rozi unghiile în mod constant, poate fi vorba doar despre un obicei prost de care ar fi bine să te dezveți, însă poate fi de asemenea vorba și despre un semn de anxietate. Rosul unghiilor a fost de asemenea corelat cu tulburarea obsesiv-compulsivă. Așadar, dacă nu te poți opri este indicat să apelezi la un medic specialist.

2. Linii închise la culoare sub unghii 

mh_photo_of_dark_lines_beneath_nail

Liniile negre care apar sub unghii sunt unul din semnele pe care trebuie să le iei foarte în serios și să le investighezi de urgență. Acestea pot fi cauzate de melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.

3. Piele roșie și imflamată în jurul unghiilor 

mh_photo_of_red_puffy_nail_fold

Dacă pielea din jurul unghiilor tale este roșie și inflamată este posibil să fie vorba despre lupus sau o altă tulburare a țesutului conjunctiv. Infecțiile pot cauza de asemenea înroșirea și inflamarea pielii din jurul unghiilor.

4. Unghii crăpate și exfoliate 

dermnet_photo_of_split_fingernail

Unghiile crăpate, uscate și exfoliate sunt semne ale unei afecțiuni ale glandei tiroide. În schimb, dacă ai unghille atât crăpate, cât și îngălbenite, este mai degrabă posibil să fie vorba despre o infecție sau o ciupercă.

5. Unghiile ”încrețite” 

phototake_rm_photo_of_pitted_nails

Dacă suprafața unghiilor este ”încrețită” sau cu dâmburi, acesta poate fi un indicator al faptului că suferi de psoriazis sau de artrită inflamatorie. În acest caz, decolorarea unghiilor este comună, iar pielea de sub unghii poate fi roșie-maronie.

6. Unghii cu tenta albastră 

phototake_rm_photo_of_acrocyanosis_of_hands

Unghiile care au o tentă albastră sunt un semn al faptului că organismul nu primește suficient oxigen. Așadar poate fi vorba despre o afecțiune a plămânilor, precum emfizemul. Totodată, poate fi vorba despre anumite probleme cardiace.

7. Unghii îngălbenite 

dermnet_photo_of_yellow_nails

Una dintre cele mai comune cauze ale unghiilor îngălbenite este infecția fungică. Pe măsură ce infecția se agravează patul unghial se poate retrage, iar unghiile se îngroașă. În cazuri rare, unghiile galbene pot indica o afecțiune mai gravă, precum diabet, psoriazis, afecțiuni severe ale glandei tiroide sau boli pulmonare.

8. Unghii albe 

dermnet_photo_of_white_nails

În cazul în care suprafața unghiilor este în proporție de 90% albă, cu o dungă foarte mică închisă la culoare, acestea pot fi un indicator al unor probleme hepatice, precum hepatita. În imagine puteți vedea cum și degetele au o tentă gălbuie, un alt semn al problemelor cu ficatul.

9. Unghiile ”palide” 

mh_photo_of_pale_fingernails

Unghiile foarte palide pot fi un semn al unor afecțiuni medicale îngrijorătoare, precum: anemie, malnutriție, insuficiență cardiacă congestivă sau boli ale ficatului.

10. Unghiile hipocratice 

wo00055-nail-clubbing

În acest caz, vârfurile degetelor și unghiile se modifică, devenind mai bombate și convexe. Acestea sunt un semn al afecțiunilor bronhopulmonare, cardiace sau digestive.


About