Studiu: Smartphone-ul tău știe când ești deprimat

  ioana
  14/10/2015
  Comentariile sunt închise pentru Studiu: Smartphone-ul tău știe când ești deprimat

Telefoanele inteligente sunt dotate cu o mulțime de senzori ce au scopul de a determina cu acuratețe poziția în spațiu și orientarea. De exemplu, orice smartphone știe când este ținut într-o parte și poate să se localizeze singur cu ajutorul GPS-ului. Pot, însă, acești senzori să detecteze episoadele de depresie ale unei persoane? 

smartphone_glow

Un studiu condus de către Venet Osmani în cadrul Centrului de Cercetare și Experimente în Telecomunicații din Trento, Italia, indică faptul că o anumită combinație de senzori ai unui smartphone poate detecta un episod maniacal sau depresiv al persoanei care îl utilizează.

În cadrul studiului, Venet Osmani a avut 12 subiecți care sufereau de bipolarism. Cercetătorul le-a oferit acestora smparthone-uri pe care să le utilizeze timp de 4 luni, verificându-i o dată la 3 săptămâni pentru a-i monitoriza. Se pare că senzorii smartphone-urilor puteau să detecteze un episod de depresie în 94% din cazuri. Monitorizarea și utilizarea datelor privind conversațiile telefonice ale participanților au ridicat nivelul de acuratețe la 97%.

Practic, atunci când subiecții aveau o activitate mai intensă, mai multe telefoane, mai multă mișcare, ori mai rapidă, senzorii indicau prezența unui episod maniacal. Când toți acești indici regresau, senzorii înregistrau un episod de depresie.

Într-adevăr, studiul a fost realizat pe un eșantion foarte mic și pe o perioadă de timp redusă, însă concluziile au potențialul de a face o schimbare importantă către utilizarea tehnologiei smartphone-urilor pentru propria protecție. Acest tip de descoperire este cu adevărat valoroasă mai ales pentru persoanele bipolare.


About