[highlight] Se spune că noi oamenii avem o gură și două urechi pentru a asculta de două ori mai mult decât vorbim. Iar un partener bun de conversație este, într-adevăr, o persoană care te ascultă cu atenție, dar care și vorbește ce și cât trebuie. Iată cum să vorbești bine și să asculți și mai bine. [/highlight]
[divider] [/divider]
Atunci când e rândul tău să vorbești..
[star_list]
- Pune-ți ordine în gânduri. Cea mai comună sursă a mesajelor confuze este dezordinea în propriile gânduri. Avem o idee pe care n-am gândit-o totuși până la capăt înainte de a o împărtăși cu alte persoane. Sau avem atât de multe lucruri care ne trec prin cap, încât nu știm cu ce să începem și ne pierdem în idei. Așadar, cel mai important în a stăpâni arta conversației este să gândești înainte să vorbești.
- Spune ceea ce ai în gând. Fii direct și spune exact ceea ce gândești.
- Treci la subiect. Vorbitorii eficienți nu se învârt în jurul cozii. Dacă vrei ceva, cere. Dacă vrei ca cineva să facă ceva, spune-i.
- Fii concis. Nu irosi cuvintele. Confuzia crește direct proporțional cu numărul de cuvinte folosite. Vorbește clar și concis, utilizând cele mai familiare și cunoscute cuvinte.
- Fii tu însuți. Atunci când ești natural și te simți în largul tău și interlocutorul tău te va asculta cu atenție.
- Vorbește în imagini. Indiferent cu cine stai de vorbă, este mult mai ușor să te faci înțeles atunci când adaugi epitete și adjective care țin de vizualul poveștii. De asemenea, este și mult mai ușor de reținut pentru ceilalți.
[/star_list]
[divider] [/divider]
Atunci când e rândul tău să asculți..
[star_list]
- Ascultă cu atenție și grijă. Gestul de a asculta, precum și cel de a vorbi, necesită un interes real și atenție asupra discuției. Dacă nu asculți cu atenție, cu siguranță nici nu vei reține ori învăța mare lucru din discuția respectivă, cu atât mai mult cu cât majoritatea dintre noi reușesc să rețină doar 25% din ceea ce aud.
- Folosește-ți ochii. Dacă asculți doar cu urechile, pierzi o foarte mare parte din mesaj. Limbajul non-verbal este de foarte multe ori chiar mai important decât cuvintele folosite. Expresia facială, ori gesturile unei persoane îți pot spune dacă glumește, dacă este serios, dacă îl doare să ți se confeseze, și exemplele pot continua.
- Observă aceste semnale non-verbale atunci când porți o conversație:
- Interlocutorul își freacă ochii însoțit de ”Da, ai dreptate” – acest semnal indică faptul că persoana respectivă de fapt se îndoiește de ceea ce îi spui.
- Bate din picior în timp ce face o afirmație – interlocutorul tău nu are încredere în ceea ce spune.
- Își freacă degetele între ele – semnal al faptului că interlocutorul ascunde sau omite ceva.
- Zâmbetul doar cu jumătate de gură – acest zâmbet nu este real, căci expresiile reale sunt simetrice.
- Interlocutorul evită privitul în ochi – înseamnă că nu are încredere în el sau că ascunde ceva.
- Ușurează lucrurile. Atunci când ai de face cu un interlocutor care nu se exprimă cum trebuie, încearcă să îl corectezi, identificând greșelile pe care le face. De asemenea, dacă te afli în fața unui slab ascultător, fii un vorbitor de două ori mai bun pentru a-i menține atenția.
[/star_list]